.

10 september 2020

09:00 - 09:30

Ontvangst en mogelijkheid de informatiemarkt te bezoeken

09:30 - 09:35

Opening door dagvoorzitter Sarah Arayess, Advocaat Food, Say legal

09:35 - 10:15

Is de voedingsindustrie de sleutel tot de redding van de wereld?
De productie van voedsel bepaalt hoe onze steden, landschappen, politiek, sociale levens, economie en onze ecologische footprint eruit zien. Dat leidt nu tot uitputting van het systeem, maar hoe kunnen we de invloed van food aanwenden om de wereld te verbeteren? De Britse schrijver en docent Carolyn Steel van onder meer ‘De Hongerige Stad’ (2011) schetst oplossingen vanuit haar nieuwe boek Sitopia – How food can save the world.

10:15 - 10:45

Waar liggen de mogelijkheden en de grenzen bij invulling consumentenwensen?
Wordt zsm ingevuld.

10:45 - 10:50

Food Future Challenges
Een 1-minuut durende pitch van verschillende partners welke oplossing zij bieden voor een specifiek vraagstuk waar de voedingsmiddelenindustrie tegenaan loopt.

10:50 - 11:25

Pauze en mogelijkheid de informatiemarkt te bezoeken

11:25 - 12:00

Hoe Unilever met het nieuwe Unilever Foods Innovation Centre in Wageningen innovatie en productontwikkeling versnelt 
Welke ontwikkelingen bedenkt Unilever in deze nieuwe bijenkorf om aan het steeds groter wordende eisenpakket van de consument te voldoen? Bijvoorbeeld klimaatverandering, voedselverspilling en gezondheid? Serpil Tascioglu, Director R&D Foods Transformation, licht toe hoe er wordt samengewerkt met alle stakeholders.

12:00 - 12:30

Tipping point decennium: Eisen aan voedingsmiddelen worden alleen maar dwingender
Door de samenleving worden hoge eisen gesteld aan ons voedsel. Natuurlijk moet ons eten veilig, betaalbaar en lekker zijn. Van eisen als diervriendelijk, milieubewust en geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden kijken we niet meer op. Daarnaast vragen consumenten steeds vaker om levensmiddelen die gluten- en lactosevrij zijn, veganistisch en zonder e-nummers. Bedrijven uit de voedingsmiddelensector worden met een veelheid aan wensen geconfronteerd. Marcel Schuttelaar, oprichter van Schuttelaar & Partners zal als strategisch business adviseur aangeven dat de eisen aan voedingsmiddelen alleen maar dwingender worden het komend decennium. De veranderingen gaan ongekend hard. En dus is het hoog tijd om aan de politiek te vragen richting te geven, een stip op de horizon te zetten. Zodat de kaders voor de langere termijn voor producent, handel en consument helder zijn.

12:30 - 12:35

Food Future Challenges
Een 1-minuut durende pitch van verschillende partners welke oplossing zij bieden voor een specifiek vraagstuk waar de voedingsmiddelenindustrie tegenaan loopt.

12:35 - 13:30

Lunchpauze en mogelijkheid de informatiemarkt te bezoeken

13:30 - 14:10

BREAKOUTSESSIES RONDE 1

13:30 - 14:10

PARALLELSESSIE 1A
De beste weg naar een lagere vleesconsumptie 
Steeds meer vleesproducenten kiezen deels voor een plantaardig assortiment. Is dat de beste route voor vleesproducenten? Jos Havekotte, innovation manager bij Jan Zandbergen vertelt waarom het bedrijf met Diviande een hybride product in de markt zet om de vleesconsumptie te verlagen en tegelijkertijd de groenteconsumptie te verhogen. Wat werkt beter om de consument minder vlees te laten eten? Hybride producten of volledig plantaardige producten?

13:30 - 14:10

PARALLELSESSIE 1B
De ideale vleesvervanger ontwikkelen; is dat mogelijk?  
Hoe spelen productontwikkelaars van vleesvervangers in op consumentenwensen? Duurzaam en convenient, gezond en lekker. Het liefst met een clean label. En ook nog betaalbaar. Onder andere productontwikkelaar Joeri Hollink van Ojah en Annelies Bloem, innovatiemanager bij Nestlé’s Garden Gourmet vertellen hoe zij dit aanpakken. 

13:30 - 14:10

PARALLELSESSIE 1C
De opschaalbaarheid van duurzaamheid 
Sessievoorzitter Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners
Veel duurzame productalternatieven beginnen als een klein en vriendelijk initiatief. Maar om echt verschil te kunnen maken, moeten deze ‘aaibare’ en ‘feel good’ initiatieven worden opgeschaald of worden omarmd door grote partijen, maar hoe dan? De Britse Brad Vanstone maakt sinds 2017 met zijn startup Willicroft plantaardige kaas. Wat is zijn visie en hoe wil hij met zijn kleine bedrijf groeien?

13:30 - 14:10

PARALLELSESSIE 1D
Functionele ingrediënten vs veiligheid: wat moet worden aangetoond?
Sessievoorzitter Karin Verzijden, Axon Advocaten
Functionele ingrediënten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten die worden toegevoegd wegens hun conserverende werking of vanwege hun kleur. Soms zijn bepaalde stoffen geen ingrediënt, maar hebben wel nuttige functionaliteit in het productieproces. Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen? Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, een innovatief bedrijf dat functionele ingrediënten maakt met behulp van micro-organismen.

14:10 - 14:20

Zaalwissel mogelijk

14:20 - 15:00

BREAKOUTSESSIES RONDE 2

14:20 - 15:00

PARALLELSESSIE 2A
Koolhydraatarm. Is de hype voorbij?
Koolhydraatarme diëten zijn steeds populairder bij de consument. Hier spelen voedingsmiddelenbedrijven op in door verschillende producten met minder koolhydraten te ontwikkelen. Is dit nu een blijvende trend? Koolhydraatexpert Peter Weegels zet de feiten en fabels over koolhydraten op een rij. Schrijver Leon de Winter vertelt hoe hij op het idee kwam om een koolhydraatarme friet te ontwikkelen. Die bracht hij met partners op de markt onder de merknaam Leon & Leon.

14:20 - 15:00

PARALLELSESSIE 2B
Is de consument eindelijk klaar voor insecten?
Sessievoorzitter Ebba Hoogenraad, Hoogenraad & Haak Advocaten
Insecten zijn een duurzame bron van eiwitten en daardoor een goed alternatief voor vlees. Het is nu nog een nicheproduct, het grote publiek heeft het nog niet omarmd. Consumentenexpert Muriel Verain verklaart deze ambivalente houding naar aanleiding recent onderzoek. George Brandenburg van De Krekerij, producent van insectenburgers, vertelt hoe zij de consumenten willen verleiden.
Sessievoorzitter is Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak Advocaten.

14:20 - 15:00

PARALLELSESSIE 2C
Plastic verpakkingen, ja of nee?
Plastic heeft een steeds negatiever imago door de plastic soep in de oceaan. Het heeft echter een belangrijke functie bij het tegengaan van voedselverspilling en het bevorderen van voedselveiligheid. Bovendien is het een licht en goed te recyclen verpakkingsmateriaal. Onder andere verpakkingsspecialist Martine Kruiswijk van Vrumona legt uit waarom plastic een nuttige en duurzame verpakking is. Jouri Schoemaker van Pieter Pot levert voedingsmiddelen bij consumenten thuis in herbruikbare glazen potten. Wat de reden voor deze keuze is, legt hij in deze sessie uit.

14:20 - 15:00

PARALLELSESSIE 2D
Op grote schaal voedsel redden
Op kleine schaal is het goed mogelijk om reststromen te verwerken in voedingsmiddelen. Dat blijkt uit meerdere geslaagde concepten. Reststroomverwerking op grote schaal is echter een ander verhaal. Welke keuzes zijn nodig om dit te bewerkstelligen? Martin Oostrom van de Verspillingsfabriek vertelt hoe zij meer groente redden door over te stappen op lang houdbare soepen. Heidi Alemans van startup Krusli waar zij tegenaan loopt bij het verwerken van reststromen in ontbijtgranen.

15:00 - 16:00

Pauze en uitreiking Jaarprijs Goede Voeding 2020 op de informatiemarkt

16:00 - 16:40

BREAKOUTSESSIES RONDE 3

16:00 - 16:40

PARALLELSESSIE 3A
 WORKSHOP  
Hoe ontwikkel je een voedingsmiddel dat gezond én duurzaam is?
In deze miniworkshop van de Wageningen University & Research onder leiding van Joost Blankenstein en Willem Ruster ontdekt u wat mogelijk is.

16:00 - 16:40

PARALLELSESSIE 3B
 DEBAT  
Hoe overtuig je de consument van de noodzaak van het (minimaal) bewerken van voeding? 
In hoeverre heeft een voedingsmiddel minimale bewerking nodig om de voedselveiligheid te garanderen? En hoe sluit dit aan bij de perceptie van de consument aangaande bewerkte voeding? Met o.a. Tiny van Boekel. Overige namen volgen.

16:00 - 16:40

PARALLELSESSIE 3C
 INTERVIEW  
Jaarprijs Goede Voeding 2020
Ondernemingen laten binnen deze competitie zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. De kersverse winnaar vertelt hoe het tot de ontwikkeling is gekomen van het winnend product.
Met: Winnaar Jaarprijs Goede Voeding.

16:40 - 17:30

Netwerkborrel op de informatiemarkt

17:30

Einde

Coronavirus
Omdat ook wij bij Vakmedianet niet weten hoe de ontwikkelingen rond het Coronavirus de komende weken precies zullen gaan, hebben we besloten dat u zich zorgeloos kunt inschrijven voor het Food Future Event de komende weken en onze annuleringsvoorwaarden daarom versoepeld. Bekijk de voorwaarden hier.