IDEATION

Workshop I: Minder zout, meer smaak met umami   

Smaak is een van de belangrijkste aspecten aan voedingsmiddelen. De vijfde smaak umami is essentieel voor hartige producten zoals vleesvervangers. Hoe helpt umami bij smaak van hartige producten met minder zout? Hoe kan je de smaak van vleesvervangers verbeteren?  

Leer alles over umami en proef zelf tijdens deze kookdemo.

Spreker:
Martijn Muijsers - Yama Products 

Kennissessie I: De mogelijkheden van fermentatie: van diervrij eiwit tot clean label ingrediënten  

Fermentatie: Van kaas tot koffieboon, een groot deel van ons voedsel wordt gefermenteerd, al millennia lang. Fermentatie staat al een aantal jaar weer volop in de belangstelling. Het biedt de mogelijkheid tot de productie van clean label-ingrediënten. Daarnaast geeft smaak aan groente en dranken. En het werkt ook als smaak-en textuurverbeteraar voor plantaardige producten. En precisiefermentatie maakt het mogelijk om zonder dieren dierlijke eiwitten te produceren. Voldoende ontwikkelingen om een deep dive in het onderwerp te doen. Zo weet je na deze sessie wat er allemaal mogelijk is met de technologie en waar je er zelf iets mee kan

Spreker: 
Renske Janssen - scientist protein technology NIZO

Paneldiscussie I: Van idee naar product: Waar begin je als productontwikkelaar?  

Er is eindelijk een product briefing geformuleerd. Het product moet lekker, betaalbaar, lang genoeg houdbaar en schaalbaar zijn. Hoe doe je dat als productontwikkelaar, waar begin je? Hoe ga je om met onderstaande aspecten: 

  • Stakeholder management – Wie moet gekend worden voordat je een product gaat maken?  
  • Hoe hou je de productie voor ogen terwijl je bezig bent op labschaal? 
  • Hoe vlieg je een productpresentatie aan?  
  • Hoe ga je om met subjectieve feedback van de interne of externe klant?  
  • Hoe ga je om met de tijdsdruk?   

Ga in gesprek met productontwikkelaars die zo een traject al eerder hebben doorlopen. 

Sessievoorzitter: Dionne Irving - Redacteur VMT 
Panel:
Jeanette Cameron
 - Eigenaar Elty Food en docent Haagse HogeschoolMariska Steijlen Haasnoot, product ontwikkelaar Menken Orlando  
Anke van Eijk R&D manager Schouten Europe 
Bart Donders - Senior productontwikkelaar Lamb Weston 

 

CREATION

Workshop II: Consument verleiden tot gezonde of duurzame aankoop, hoe doe je dat als concept- of productontwikkelaar?

Wat wil de consument of zegt hij te willen en wat koopt hij daadwerkelijk? Het verschil hiertussen heet de “intention-behaviour gap”. Hoe ontwikkel je een concept wat beter aansluit op menselijk gedrag? Hoe verleid je de consument tot een gezonde of duurzame aankoop? Leer over empathy mapping en ga zelf aan de slag met een verleidelijk redesign van een bestaand concept uit de supermarkt! 

Spreker: 
Antien ZuidbergLector Design Methodes in food, HAS Green Academy 

Kennissessie II: Hoe kan een productontwikkelaar duurzame recepturen ontwikkelen met Artificial Intelligence? 

Artificial intelligence is een buzzwoord de afgelopen maanden. In de basis is AI data science. De vraag is: welke data gebruik je en wat kan je ermee? AI-expert en lector Wynand Alkema van Hanzehogeschool Groningen ontwikkelde Ingredient Maps samen met foodbedrijven Exter en Euroma. In Ingredient Maps wordt kennis uit meerdere bronnen en databases verzameld en geïntegreerd en daarna geanalyseerd en ontsloten met AI. Hiermee kan een productontwikkelaar bijvoorbeeld goedkope en duurzame alternatieven vinden voor ingrediënten in recepten en producten. Of overstappen van dierlijke naar plantaardige ingrediënten zonder smaak en textuur te verliezen. Alkema vertelt hoe AI toegepast kan worden bij productontwikkeling. En een productontwikkelaar zelf vertelt hoe hij AI gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen. 

Sprekers:
Wynand Alkema - Lector Data Science for Life Sciences and Health Hanzehogeschool Groningen
Mark Lammers - Innovatie- en productontwikkelingsspecialist

Paneldiscussie II: Wat is de volgende fase voor plantaardig? 

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. En hoe zit het met plantaardige alternatieven voor zuivel?Zijn er te veel producten op de markt?Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te slagen in deze sector? In dit panel neemt productontwikkelaar en ondernemer in plantaardig Dennis Favier de sector onder de loep samen met verschillende schakels in de plantaardige keten. 

Sessievoorzitter: Dennis Favier -  oprichter Studio Fava 
Panel:
Danielle Mol - The Green Up Company 
Joeri Hollink - Hoofd productontwikkeling jah 
Sophie Nieuwenhuijsen-Tielrooij - Medeoprichter De Nieuwe Keuken
Annouka Böekling - Associate innovation manager Beyond Meat (eerder werkzaam bij Hello Fresh)

 

DESIGN 

Workshop III: Productontwikkeling voor de nieuwe generaties, hoe doe je dat? 

 

Kitchen Republic weet als geen ander wat de opkomende trends zijn binnen de industrie. Bij de Kitchen Republic Community zijn meer dan 160 ‘challenger brands' aangesloten. Ze zijn iedere dag bezig met het uitdagen van de gevestigde orde, op weg naar een beter voedselsysteem.  

Hoe gaan deze startups en productontwikkelaars om met de snel veranderende vraag van nieuwe generaties consumenten? Leer alles over deze nieuwe vorm van productontwikkeling 

Sprekers:
Bart-Jan Veldhuizen
mede-oprichter Kitchen Republic
Michael Luesink - foodtech entrepeneur

Kennissessie III: Suiker reduceren, wat is mogelijk? 

Steeds meer mensen willen graag minder suiker eten. De markt voor zoetstoffen is in de afgelopen jaren dan ook sterk gegroeid. Hoe bereken je snel en effectief of een product met minder suiker zo dicht mogelijk in de buurt komt van het origineel? 
Wageningen Food & Biobased Research deed jarenlang onderzoek naar de rol van suiker(vervangers) en ontrafelde welke parameters de functionaliteit beïnvloeden. Deze kennis is gebundeld in een tool die kan worden gebruikt om recepturen te ontwikkelen met behoud van de gewenste eigenschappen.  

Rimmer Woudstra is werkzaam bij Wageningen Food & Biobased Research en werkte eerder als productontwikkelaar bij een industriële bakkerij. Hij zal tijdens deze kennissessie meer vertellen over hoe je het herformuleringsproces kunt vereenvoudigen en producten met minder suiker op efficiënte wijze op de markt kunt zetten. 

Spreker:
Rimmer Woudstra - Researcher Product Physics & Application bij Wageningen Food & Biobased Research 

Paneldiscussie III: Zo gaan productontwikkelaars om met herformulering 

Herformulering blijft een belangrijk onderwerp voor productontwikkelaars: van het Akkoord Productverbetering naar het NAPV met Nutri-Score daarboven op. 

Maar producten ontwikkelen met minder vet, suiker en zout blijft een complex thema. Hoe vliegen bedrijven dit aan, waar lopen ze tegenaan en wat kunnen ze van elkaar leren?

Sessievoorzitter: Dionne Irving - VMT 
Panel:
Sander Turk -  Senior category manager food NS 
Ruud Luiten - manager product development Luiten Vleeswaren  
Ingrid Mol - Development Director Consumer Dairy FrieslandCampina